Co si obléct do divadla, abyste zazářili?

Chystáte se na divadelní představení nebo do opery? Hoďte se před odchodem do gala a oslňte svou drahou polovičku i zbylé hosty. Jaké oblečení je pro tyto příležitosti vhodné a které je lepší nechat ležet hluboko v útrobách šatníku? Přečtěte si, jak se obléct do národního, městského nebo alternativního divadla, abyste se nemuseli cítit zbytečně trapně.

11

Jak vybrat správný dress code? Inspirujte se na webu

Dnes již neplatí, že vás přes práh divadla vpustí pouze ve smokingu nebo celovečerní róbě. Většinou se však stále jedná o významnou společenskou událost. Chcete-li se vyhnout módnímu faux pas, vyplatí se dodržovat některá (ne)psaná pravidla.

Pokud je dress code daný, přizpůsobte se zvyklostem. Základní doporučení často najdete přímo na internetových stránkách divadla, kam se na představení chystáte vyrazit.

Vhodné oblečení do divadla vybírejte podle představení

Při návštěvě slavnostních událostí, jakými jsou opery nebo baletní představení, je někdy dokonce vyžadován Black tie dress code. V těchto případech raději zapomeňte na módní experimenty a dostavte se v požadovaném oděvu.

V jiných případech budete mít při výběru volnější ruku. Vždy záleží na okolnostech: na premiéry se chodí ve formálnějším oblečení, na reprízu můžete vyrazit v méně formálním outfitu. Dalším kritériem je prestiž samotného divadla.

Jaké oblečení do národního divadla?

Při návštěvě Národního divadla mohou pánové vyrazit v černém smokingu a bílé košili s motýlkem. Další možností je tmavý oblek se světlou košili a černými ponožkami.

Dámy mohou sáhnout po celovečerní róbě, kostýmku nebo společenských šatech v midi délce, tj. dosahujících těsně po kolena.

2_6

Nespleťte si však celovečerní šaty se těmi plesovými. Pro tyto události jsou obecně vhodnější spíše delší a tmavší róby, které nepůsobí příliš vážně ani křiklavě.

Vhodnou obuvi jsou černé dámské lodičky. Nejen ke tmavému outfitu se také skvěle hodí elegantní dámské psaníčko.

Jaké oblečení do městského divadla?

Při návštěvě komornějších městských divadel nebo menších činoher již slavnostní oděv nezbytný není. Pánové si mohou obléci vycházkový oblek a košili v decentních barvách. Kravata v těchto případech není nutná.

Dámy zanechají skvělý dojem i ve vkusnějších značkových šatech. Stejně tak si však mohou vyrazit v klasické sukni a elegantnějším topu. Je možné přidat i elegantní šperky – výraznější náhrdelník nebo náušnice, které podtrhnou ženskou krásu a umožní její nositelce vyniknout v davu.

3_2

Jaké oblečení do alternativního divadla?

Pokud se chystáte na dopolední nebo odpolední představení, nemusíte za outfit utratit majland. Dámy si mohou bez výčitek obléci značkové šaty z úpletu nebo pouzdrovou sukni. Pánové mohou vyjít odění ve vycházkovém obleku bez kravaty. Dámy by však nikdy neměli zapomenout na vkusnou značkovou kabelku a pánové na čisté boty, ideálně polobotky.

Nevhodné oblečení do divadla aneb Co raději nechat doma?

Bez ohledu na to, jakou divadelní budovu hodláte navštívit, existují oděvy, které jsou zkrátka tabu. Při návštěvě divadla tedy raději zapomeňte na tričko s vtipným potiskem, potrhané kalhoty, silonky v sandálech nebo příliš vyzývavé minisukně.

Do botníku tentokrát uložte i prošoupané tenisky a vyměňte je za pohodlnou a elegantní společenskou obuv. Do divadla je také nevhodné jakékoli sportovní oblečení.

Čeká vás brzy návštěva divadelního představení, plesu, muzikálu nebo jiné očekávané události?