Francouzské značky oblečení Balmain a Givenchy – v čem jsou jedinečné?

Obě značky charakterizuje luxus, elegance a extravagance. Čím se od sebe liší a co je naopak spojuje? V článku vám oba návrháře představíme a mimo jiné se dozvíte, které celebrity nosí jejich kousky.

1

Balmain

Francouzský návrhář Pierre Balmain se rozhodl dobít americký módní trh. Jeho cílem byla popularizace francouzské módy v USA. Využil k tomu znalosti získané praxí u módních velikánů jako Dior či Givenchy. V počátcích se zaměřil na návrhy večerních šatů evokující eleganci a luxus, zároveň kladl důraz na siluetu postavy.

S touto myšlenkou založil roku 1945 značku Balmain, která od svého vzniku prošla rozmanitým vývojem. Základní myšlenku si ale ve svých designech stále drží – důraz na současnou a moderní ženu oděnou do francouzského stylu.

V 50. letech si začínající značku rychle oblíbily celebrity. Mezi klienty patřila například Katharine Hepburn nebo Brigitte Bardot. Balmain se v této době pustil také do tvorby filmových kostýmů. Za svou kariéru navrhl oblečení pro filmové postavy ve víc než 50 snímcích.

3

Značka Balmain se však neproslavila jen dámským oblečením, ale také kvalitními parfémy. Mezi největší legendy patří vůně Vent Vert z roku 1947, která patří k nejprodávanějším. V obchodech na ni narazíte dodnes. Když si přivoníte, ucítíte přicházející jaro v podobě květinového aroma.

Balmain v současnosti

Po smrti zakladatele přebral vedení Oscar de la Renta. Proslavil se návrhem blejzru, který zkombinoval s elegantními večerními šaty. Jeho oblečení nosily celebrity na červeném koberci. Tváří značky se staly například Taylor Swift a Celine Dion.

2

V současnosti vede Balmain Olivier Rousteing, který pokračuje v tradici a ve svých návrzích klade důraz na ženskou siluetu. Ženy v 21. století však mají jiné požadavky na oblečení než o století dřív, a proto se značka zaměřuje také na streetwear. Můžete tak narazit na Balmain dámská trička, mikiny a další méně formální kousky.

V kategorie streetwear si na své přijdou i muži. Balmain pro ně navrhuje pánské oblečení neformálního charakteru – džíny, polokošile, trička, tepláky a další. Na výběr máte i z celé řady pánských parfémů.

Givenchy

Značka Givenchy reprezentuje francouzský šarm se vším, co k němu patří. Již více než 50 let se drží mezi top značkami s luxusními oděvy pro muže a ženy, které symbolizují pařížskou eleganci. V jejím portfoliu najdete také módní doplňky jako například dámské kabelky nebo parfémy.

Šlechtický původ zakladatele Huberta de Givenchy se odráží v módním stylu značky. Tu proslavil především elegantními šaty doplněnými výraznými klobouky, což dodávalo outfitu jako celku královský punc. Dalším milníkem se staly slavné návrhy dlouhých, úzkých sukní v kombinaci s halenkami s volánovými rukávy. 

Pro oblečení od Givenchy jsou typické zářivé barvy, střihy s vysokým pasem a extravagantní látky s květinovými vzory. I takové oblečení kombinoval Givenchy s nadrozměrnými klobouky, které na sebe strhávaly pozornost.

5

Givenchy a celebrity

Další zlom nastal, když se Givenchy setkal s herečkou Audrey Hepburn. V jeho očích ztělesňovala ideál krásy a stala se pro něj múzou. Hepburn na sebe nejvíce upozornila v „malých černých šatech” bez rukávů v populárním filmu Snídaně u Tiffanyho z roku 1961 nebo jako tvář Givenchiho parfému L’Interdit. 

„Malé černé šaty” se doslova staly ikonickými a jejich střih si oblíbilo více známých žen. Svou pozornost na sebe také přitáhly během pohřbu amerického prezidenta Kennedyho, kdy je na sobě měla jeho manželka Jaqueline.

4

V posledních letech se Givenchy přizpůsobil módním potřebám 21. století a jde s dobou stejně jako Balmain. Také totiž přichází s návrhy stylových kalhot, mikin, triček, bot a džínů pro každou příležitost. Své postavení ve světě módy potvrdila značka nedávno, když ušila šaty pro Meghan Markle na svatbu s princem Harrym.

Pokud i vy toužíte nosit módní kousky známých návrhářů, zamiřte do našeho e-shopu a vyberte si. Čeká na vás oblečení od značek jako například Armani, Hugo Boss, Versace a další.