Jak kombinovat barvy oblečení pro muže i ženy

Sladit odstíny oblečení není nic složitého, když víte, jak na to. Poradíme vám, jak pracovat s barevným kruhem, abyste poznali, které barvy k sobě pasují. Zjistíte také, do jakého barevného typu spadáte podle ročního období. Sestavení ideálního outfitu pak bude hračka.

4 (4)

Slaďte barvy oblečení podle barevného kruhu

Nevíte, jakou kombinaci barev využít, aby váš outfit ladil? Využijte náš tahák v podobě barevného kruhu s 12 základními barvami a jejich odstíny. 

Chcete na sebe co nejvíc upozornit a působit výrazně? Kombinujte barvy naproti sobě. Například tmavě modrý kostýmek doplní výrazné lodičky v oranžové. Chcete ladit spíše harmonicky? Volte barvy ležící vedle sebe. Například zeleno-modré šaty krásně doplní světle modrá kabelka.

Barevný kruh vám také poradí, jak k sobě budou barevně ladit doplňky jako například dámská kabelka s botami či páskem.

3 (4)

Barvy, které se k sobě hodí podle ročního období

Proč vám některá barva sluší víc a jiná méně? Napovědět může teorie barevné typologie, podle které lze lidi rozčlenit do 4 skupin v závislosti na jejich barvě pleti, očí a přirozeného odstínu vlasů

Skupiny vychází z ročních období – jarním a letním typům více sluší teplé tóny, podzimním a zimním studené. Pojďme se na jednotlivá období z hlediska barev podívat podrobněji. Z grafiky níže zjistíte, jakému typu se podobáte nejvíc. Ačkoliv je toto téma atraktivnější spíš pro ženy, nenechte se mýlit, stejně tak platí i při výběru barev u pánského oblečení.

2 (3)

Letní typ

Nejvíce jim sluší jemné, světlé až chladné odstíny. Chybu neudělají, pokud se zaměří také na decentní pudrové a pastelové odstíny. Vyniknou také s modrou v kombinaci s antracitovou, šedou, modrozelenou, růžovo-béžovou, malinovou nebo kakaově hnědou.

Zimní typ

Šatník zimních typů by měly tvořit jasné barvy v silných kontrastech, nejvíc jim sluší primární barvy (vnější okraj barevného kruhu viz výše). Doporučujeme také vyzkoušet bílou, černou, rubínovou, tmavě červenou, sytou růžovou, výraznou zelenou, modrou a fialovou.

Podzimní typ

Teplé a tmavé odstíny jsou pro podzimní typy ideální. Udělají nejlépe, když se zaměří na rezavou, zlatobéžovou, čokoládovou, hráškově zelenou, olivovou, khaki, smetanovou nebo petrolejovou barvu. Naopak výrazné odstíny jim nesluší, stejně jako černá a bílá.

Jarní typ

Vyniknou v teplých, jasných a zářivých odstínech. Jarní typy by měly do šatníku zařadit žlutou v různých variacích. Dále jejich outfit krásně doplní krémově bílá, světle béžová, zlatá, světlá i tmavší oranžová, broskvová, meruňková, lososová, korálová nebo humrová. Naopak by měli omezit vybledlé odstíny.

1 (5)

Oblečení podle vizáže

Jak vybrat správnou barvu oblečení podle barvy vlasů? Náš malý průvodce vám napoví, po kterých odstínech u dámského oblečení sáhnout, aby na vás módní kousky maximálně vynikly. 

Barvy oblečení pro zrzky

Rusovláskám sluší barvy s teplým podtónem, nejvíce zelená v různých verzích – smaragdová, lahvová, pistáciová, olivová nebo khaki. Skvěle ji doplní výrazně modrá, tyrkysová, zelenomodrá, azurová a petrolejová. Také zazáří s odstíny fialové jako například lila, ametyst, švestková nebo barvy lesního ovoce. 

Barvy oblečení pro blondýny

Blondýnám nejvíc pasují barvy pastelových odstínů, zejména s modrými a šedými tóny a stejně tak i bílá nebo černá. Chybu neudělají ani s mátovou, baby blue, tyrkysovou, námořnicky modrou nebo pudrově růžovou. 

Barvy oblečení pro černovlásky a hnědovlásky

Brunetám doporučujeme vsadit na na kousky v hnědém provedení s výraznějšími barevnými motivy, například v kontrastní žluté nebo cihlové. Pokud chcete být odvážnější, experimentujte s červenou, vínovou, fialovou, bílou nebo béžovou.

Černovláskám sluší modely v sytě černé, popřípadě černá s modrými odlesky. Nezapomeňte také vyzkoušet šaty v odstínech červené, zejména rudá k takovým vlasům skvěle pasuje. Stejně tak uděláte dobře, pokud sáhnete po bílé nebo odstínech světle růžové.

Když už víte, jaká barva vám bude slušet nejvíc, navštivte náš e-shop a pořiďte si oblečení známých značek přesně podle vašeho typu. Máme pro vás kousky od takových návrhářů jako například Balmain, GivenchyDolce & Gabbana nebo třeba VDRPokud dáváte přednost méně formálnímu oblečení, narazíte u nás také na pánská i dámská trička, džíny nebo mikiny.