Jak správně změřit míry před nákupem oblečení online? Poradíme vám

Vyhlédli jste si v internetovém obchodě nový kousek oblečení, ale netušíte, jestli vám padne? Nevybírejte naslepo. Změřte si své míry a vyberte si oblečení, ve kterém se budete cítit příjemně za každé situace. Jak na to?

1_6

Nakupování oblečení po internetu má spoustu výhod: nemusíte se mačkat s ostatními zákazníky v kamenné prodejně nebo se vláčet s těžkými taškami. Namísto toho si jen vyberete značkové oblečení, které vám padne do oka, a balíček si necháte doručit až domů.

Pokud si ale chcete vybrat skutečně pohodlný oděv, musíte dobře znát své tělesné míry. Přečtěte si, kde se nejdůležitější míry nacházejí a jak se správně změřit.

Jak měřit obvod pasu?

Pas označuje nejužší místo trupu. Nachází se těsně nad pupíkem. Ženy mají oproti mužům jednu výhodu – jejich postava bývá vytvarovanější, proto obvykle nemají s určením těchto měr potíže.

Pro co nejpřesnější určení obvodu pasu je nutné dodržovat několik zásad:

  • Obvod pasu měřte vestoje a vysvlečení do půli těla.
  • Krejčovský metr přiložte v polovině vzdálenosti mezi horním okrajem pánve (horní hrana kyčelní lopaty kosti) a posledním, tedy dolním žebrem.
  • Lehce vdechněte a následně obtočte metr vodorovně okolo těla.

Kde měřit boky?

Měření boků provádíme pár centimetrů nad rozkrokem. Jedná se o místo, kde jsou kyčelní klouby nejširší. Pro zjištění správných rozměrů boků je opět vhodné dodržovat určitá pravidla:

  • Metr by se měl nacházet ve vodorovné poloze s podlahou.
  • Při měření stůjte rovně a nohy držte u sebe.

Správné obvody boků je zapotřebí znát zejména ve světě dámské módy. U žen, které mají postavy typu „hruška“ se nejširší místo nachází obvykle o něco níže než u žen s postavou typu „jablko“.

2_7

Své tělesné míry zbytečně nepřikrášlujte. Tím spíše to platí v případech, kdy sháníte večerní šaty nebo jiný druh luxusního oblečení, se kterým se chcete blýsknout při návštěvě významné společenské události. Jedině v pohodlném oděvu , který vám sedí na míru, se budete po celou dobu události cítit opravdu dobře a sebevědomě.

Jak měřit obvod přes prsa?

Jedná se o nejširší místo prsou. Metr v tomto případě veďte přes místa, kde jsou prsa nejvyklenutější.

U mužů naměříte nejširší místo v podpaží, u žen je potřeba vést metr přes bradavky. Při výběru dámského saka či jiného kusu oděvu se zúženým střihem je vhodné změřit také obvod hrudníku pod prsy.

Jak změřit míry kalhot?

Nejlepším řešením je změřit kalhoty, které se vám již při nošení osvědčily a ve kterých se cítíte komfortně. Pokud tuto možnost nemáte, je nutné změřit jednotlivé míry zvlášť.

  • Vnitřní délku kalhot měřte od horního švu (nejvyšší bod na vnitřní části stehna) až po spodní okraj kotníku.
  • Vnější délku kalhot měřte od nejvyššího bodu v pase až po spodní okraj kotníku.

3_3

Další míry, které se hodí znát

V závislosti na tom, jaký druh oblečení vybíráte, budete možná muset znát i další míry. Níže najdete seznam některých z nich.

  • Šíře ramen – nejširší část svršku. Obvykle se jedná o délku mezi švy na hranici ramen a rukávů. Bude se Vám hodit při nákupu saka, košile i šatů.
  • Délka rukávu – vzdálenost mezi manžetou a ramenním švem. Metr veďte po vnějším obvodu paže, kterou držte nataženou rovnoběžně se zemí.
  • Délka pásku – měří se od vnitřní hrany spony až po třetí dírku pásku.

Vše mám změřeno. Co dál?

Pokud už bezpečně znáte své míry, můžete obohatit svůj šatník o nejnovější módní kousky, které se stanou skutečnou chloubou vašeho šatníku.

Prohlédněte si například elegantní dámská trička, ke kterým budou skvěle ladit dámské společenské kalhoty v decentních barvách. Chystáte-li se na večerní procházku městem se svou drahou polovičkou nebo na setkání s přáteli, necháte vyniknout svou krásu a podtrhnete svůj vytříbený vkus.